Tarvitsetko apua oman talouden hallintaan?
Eivätkö rahat tunnu riittävän kuun loppuun asti? Onko tarpeelliseen hankintaan vaikea saada rahat riittämään? Siinä tapauksessa on hyvä tarkastella henkilökohtaista taloutta. Olemme koonneet tähän vinkkejä ja neuvoja, joilla voit saada raha-asiat haltuun.
Raha-asiat haltuun
Taloutesi koostuu tuloista ja menoista. Saat paremman käsityksen taloudellisesta tilanteestasi käymällä läpi kuukauden tulot ja menot ja laatimalla niiden pohjalta budjetin. Budjetti on erinomainen työkalu, joka antaa selkeän kuvan siitä, mihin rahasi menevät. Käytä paperia ja kynää, luo Excel-taulukko tai etsi verkosta valmiita budjettityökaluja. Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivulta löytyy tietoa ja vinkkejä oman talouden tasapainottamiseen. Valitse itsellesi parhaiten sopiva vaihtoehto ja aloita samalta istumalta.
Käy läpi tulot ja menot ja tee budjetti
Aloita listaamalla kaikki kuukausittain toistuvat menot, kuten asumismenot sekä puhelin- ja vakuutuslaskut. Listaa sen jälkeen kaikki muuttuvat kulut, kuten vaatteet, ruoka ja harrastukset. Saat hyvän käsityksen menoistasi esimerkiksi viimeisestä tiliotteestasi. Lisää listaan kaikki edellisen kuukauden menot. Kun menot on listattu, lisää sitten kaikki saamasi tulot, kuten palkka, asumistuki, lapsilisä tai opintotuki.
Kun olet koonnut kaikki tulot ja menot on seuraavan vaiheen aika: mitä menoja voit muuttaa ja kuinka paljon haluat laittaa rahaa eri asioihin.
Sopimukset ja tilaukset. Kaikki sopimukset ja tilaukset kannattaa käydä läpi, sillä niissä voi olla huomattaviakin säästömahdollisuuksia. Millainen puhelinliittymä sinulla on, kuinka paljon maksat nettiliittymästäsi ja mitä suoratoistopalveluita tilaat? Onko sinulla lehtitilauksia? Tarkista, onko mahdollista saada edullisempia sopimuksia ja tilausjaksoja ja onko sinulla mahdollisesti jotain sellaisia palveluita, joita et enää tarvitse.
Asuminen. Asumismenot ovat yleensä kotitalouden suurin menoerä. Jos sinulla on omistusasunto, kannattaa ottaa yhteyttä pankkiin ja neuvotella lainakoroista. Jos asut vuokralla, voit selvittää, onko mahdollista muuttaa edullisempaan vuokra-asuntoon.
Liikkuminen. Onko näissä kuluissa jotain, mitä voit muuttaa? Jos sinulla on auto, voit miettiä, tarvitsetko sitä todella. Jos et käytä autoa usein, voi yhteisautoilu olla edullisempi vaihtoehto. Tai voitko kulkea polkupyörällä tai julkisilla liikennevälineillä?
Vakuutukset. Jos sinulla on vakuutuksia eri vakuutusyhtiöissä, kannattaa kerätä kaikki vakuutukset samaan paikkaan, sillä vakuutusten keskittäminen tuo usein säästöä.
Ruoka. Ruokaan voi kulua helposti paljonkin rahaa. Jos et yleensä ota eväitä töihin, niin aloita tästä. Ota aluksi eväät vaikka yhtenä päivänä viikossa, sitten kahtena tai useampana, kun olet tottunut siihen. Tutki hintoja tehdessäsi ruokaostoksia. Voi olla hyvä idea ostaa edullisempia tuotteita ja laittaa niitä pakastimeen.
Säästä ensin – osta sitten
Paras neuvo olisi välttää ostamasta mitään, mutta se ei ole kovin realistinen vaihtoehto. Pieni totuuden jyvä siinä kuitenkin on. Hyödyllisempi neuvo onkin se, että kannattaa ensin säästää ja ostaa vasta sitten. Päästäksesi tähän sinun on ensin saatava taloutesi tasapainoon säästämällä kuukausittain. Näin saat kerättyä tarvittavat rahat kokoon ostosta varten. Kerrytä myös puskuria yllättäviä menoja varten, jos vain mahdollista. Aloita kuukausisäästäminen ja päätä, kuinka paljon laitat sivuun joka kuukausi. Jokainen kymppi on tärkeä panostus ja auttaa sinua parantamaan taloudellista tilannettasi.
Yhdistä lainasi
Joskus voi olla tarvetta tehdä ostoksia luottokortilla, ottaa lainaa tai tehdä hankintoja osamaksulla. On hyvä, että maksuvaihtoehtoja on olemassa. Useat lainat ja luottokortit voivat tulla kalliiksi, sillä kaikkiin niihin sisältyy korkoja ja maksuja. Yksi keino saada kulut hallintaan on yhdistää kaikki lainat. Ota yhteyttä esimerkiksi pankkiisi tai luotonantajaan ja kysy, millaisia ratkaisuja heillä on tarjota. Usein voit saada paremman koron, jos lainoja on yksi, ja silloin myös takaisinmaksuaika voi olla pidempi. Tämä on yleensä hyvä kohta säästää rahaa. Lue lisää mitä lainojen yhdistäminen tarkoittaa.
Ammattiapua
Jos olet joutunut hankalaan taloudelliseen tilanteeseen ja sinusta tuntuu siltä, että tarvitset ammattiapua henkilökohtaisen taloutesi kanssa, voit ottaa yhteyttä oikeusaputoimistojen tarjoamaan maksuttomaan talous- ja velkaneuvontapalveluun. Lisätietoa löydät oikeusaputoimistojen sivuilta.
Entä sitten tulot?
Henkilökohtaisesta taloudesta puhuttaessa keskitytään yleensä lähinnä menoihin, mutta on hyvä miettiä myös tuloja ja sitä onko niihin mahdollista vaikuttaa. Jos olet työsuhteessa, voit neuvotella palkasta työnantajan kanssa. Sinulla voi olla esimerkiksi mahdollisuus saada palkankorotus tai enemmän työtunteja, jos teet osa-aikatyötä. Jos mahdollista, voit myös lisätä tulojasi hankkimalla lisätyön tai vaihtaa paremmin palkattuun työhön.
Lopuksi
Aseta realistiset tavoitteet, jotka sinun on mahdollista saavuttaa. Muutokset vievät aikaa.