Paljonko säästöön kuukaudessa?
Jotkut ovat sitä mieltä, että sopiva määrä on 10 prosenttia tuloista. Toisten mielestä 20 prosenttia. Usein puhutaan myös 50-30-20-säännöstä. Tosiasiassa moni asia vaikuttaa siihen, paljon kannattaa laittaa säästöön kuukaudessa. Siksi keskustelimme Resurs Bankin talletuspäällikön Dajana Kleinen kanssa, joka kertoo, miten säästämiseen kannattaa suhtautua ja miten sen voi tehdä omaan tilanteeseen sopivalla tavalla.
Pitkän ja lyhyen tähtäimen säästäminen
Kestävän sijoitusstrategian tekemiseksi on tärkeää erottaa erilaiset säästämisen tavat. Säästämisellä tarkoitetaan sekä pitkän tähtäimen säästämistä, johon kuuluu esimerkiksi eläkesäästäminen, että lyhyemmän tähtäimen säästämistä, jonka kohteena ovat monesti matkat ja erilaiset hankinnat. Tavallisia säästökohteita ovat:
- Matkat
- Ajoneuvot
- Asunto
- Koulutus
- Eläke
- Lapset
- Puskurirahasto
Puskuriin panostaminen on tärkeää
Mitä tapahtuu, jos työt loppuvat tai elämässä tulee vastaan yllättäviä käänteitä? Resurs Bankin talletuspäällikkö Dajana Kleine on sitä mieltä, että tiettyjä tavoitteita varten kannattaa alkaa säästää vasta puskurirahaston keräämisen jälkeen. Dajana kertoo meille parhaat vinkkinsä säästämiseen.
– Ensin on hyvä säästää itselle puskurirahasto, joka luo turvaa esimerkiksi sairastumisen, kodinkoneen hajoamisen tai muun odottamattoman menon varalle. Tämä on lyhyen tähtäimen säästämistä, ja säästöön olisi suositeltavaa kerätä noin 1–2 kuukauden palkka. Summa kannattaa laittaa vaihtuvakorkoiselle säästötilille, jolta voi tehdä vapaasti nostoja, jotta varat ovat käytettävissä lyhyellä varoitusajalla.
Lyhyen tähtäimen säästäminen eli tavoitesäästäminen
Tavoitesäästämiseen on mahdollista keskittyä sitten, kun puskurirahasto on kunnossa. Tavoitesäästäminen tarkoittaa säästämistä johonkin tiettyyn tarkoitukseen, kuten koulutukseen tai harrastukseen. Tavoitteena voi myös olla matka tropiikkiin tai vaikka omakotitalon ja oman tontin hankkiminen.
– Rahat voi sijoittaa vaihtuva- vai kiinteäkorkoiselle säästötilille sen mukaan, kauanko tavoitteeseen säästäminen arviolta kestää, selventää Dajana.
– Kiinteäkorkoisen säästötilin etuna on se, että se on erittäin turvallinen säästämisen muoto, ja varat voi kiinnittää tietyksi ajaksi, kuten vaikka kahdeksi vuodeksi, jolloin korko on korkeampi verrattuna vaihtuvakorkoiseen säästötiliin.
Säästäminen pitkällä tähtäimellä
Pitkän tähtäimen säästäminen tarkoittaa sitä, että varat on tarkoitus käyttää myöhemmin elämässä, kuten eläkkeelle jäädessä, tai ne voi jättää esimerkiksi lapsille.
– Kysy neuvoa omasta pankistasi, kun olet harkitsemassa rahastoja, jotta löydät omia toiveitasi ja tarpeitasi vastaavan vaihtoehdon, sanoo Dajana Kleine.
Kun puskuri on kunnossa, kuinka paljon kannattaa säästää kuukaudessa?
Monia mietityttää kysymys, mikä olisi hyvä suuntaviiva optimaaliseen säästämiseen. Onko olemassa jokin kultainen sääntö? Käännymme taas Dajanan puoleen saadaksemme jonkinlaisen käsityksen siitä, millaisia summia olisi suositeltavaa säästää.
– Hyvä nyrkkisääntö on se, että palkasta kannattaa pyrkiä säästämään 10 % verojen jälkeen.
Hän tosin painottaa, että kaikilla on erilaiset edellytykset ja ettei pelkkiin summiin kannata jumittua. Jos on esimerkiksi opiskelija tai sairauslomalla, voi säästäminen tuntua vaikealta ja luoda turhaa painetta arkeen.
– On hyvä muistaa, että säästämisestä voi hyvin pitää välillä taukoa tai laittaa sivuun pienempiä summia, jatkaa Dajana. Elämän ja arjen on sovittava yhteen, ja silloin henkilökohtaisen talouden kannalta on tärkeintä se, että tulot kattavat menot. Jos menot ylittävät tulot, joutuu helposti tilanteeseen, jossa joutuu hyödyntämään osamaksuja ja ottamaan useampia pieniä lainoja.
Arki edellä
Säästäminen voi myös aiheuttaa turhaa huolta, ja sen edellytyksiin vaikuttavat niin elämäntilanne, ammatti kuin monet muut tekijät. Mitä tapahtuu, jos ei säästä riittävästi? Dajana haluaa lopuksi kannustaa kaikkia, jotka kokevat painetta säästämisestä tai siitä, etteivät raha riitä.
– Säästäminen on tärkeää ja sitä kannattaa priorisoida, kun talous on kunnossa. Ei kuitenkaan pidä jumiutua yleisiin säästötavoitteisiin, jotka eivät tunnu sopivan omaan tilanteeseen. Kannattaa pyrkiä säästämään säännöllisesti ja löytämään itselle sopiva taso.
Säästövinkkejä tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen
- Poista useat pikkukulut
Tietyillä asioilla on suuri merkitys henkilökohtaiseen talouteen. Yksi tällainen seikka on oman elämäntyylin tarkastelu. Monet ovat tottuneet käymään kahviloissa ja syömään lounasta ulkona joka viikko. Pitkällä aikavälillä tällaisilla kuluilla on suuri merkitys, ja tekemällä pieniä elämäntyylin muutoksia lyöt kaksi kärpästä yhdellä iskulla – elät terveellisemmin ja säästät rahaa. Jos olet tyytymätön talouteesi, käy myös kaikki sopimukset ja tilaukset läpi ja mieti omaa ostokäyttäytymistäsi verkossa.
- Vältä useiden lainojen ottamista
Lainan ottaminen on tavallista suurempia hankintoja varten, mutta tässä kohtaa voit myös säästää huomattavasti. Useiden lainojen ottaminen ei ole järkevää, sillä silloin myös korkokustannukset kasvavat. Pienempiä hankintoja varten ei kannata ottaa lainaa. Parempi vaihtoehto on säästää ja tehdä hankinta vasta sitten, kun summa on kasassa. Haluatko säästää vieläkin enemmän rahaa? Yksi vaihtoehto on esimerkiksi hankkia käytetty polkupyörä ja käytettyjä vaatteita sen sijaan, että ostaisit sähköauton ja merkkivaatteita. Monista pienistä kuluista syntyy suuri summa pitkällä aikavälillä, joten omaa elämäntyyliä tarkastelemalla on mahdollista säästää suuriakin summia. Järkevä asenne on se, että ostaa asioita ainoastaan silloin, kun siihen on varaa.