Näin rahoitat aurinkopaneelit
Energiamuutos vaikuttaa meihin kaikkiin. Moni haluaa kantaa nyt kortensa kekoon ja säästää rahaa pitkällä aikavälillä huolehtimalla omasta energiatuotannostaan. Aurinkoenergialla on monia etuja. Se on ympäristöystävällinen ratkaisu, joka voi myös nostaa asunnon arvoa. Aurinkoenergiaa käyttäessä ei myöskään tarvitse olla riippuvainen isoista sähköverkkoyhtiöistä ja niiden mahdollisista hinnankorotuksista. Rahoitukseen on olemassa useita eri tapoja.
Toimivatko katolle asennetut aurinkopaneelit ilman aurinkoa?
Monet epäilevät aurinkopaneelien hankkimisen kannattavuutta Pohjoismaissa, sillä täällä aurinkoa on vähemmän. Aurinkopaneelit tuottavat kuitenkin sähköä myös pilvisinä päivinä. Tutkimuslaitos SINTEF on osoittanut, että viileämmät lämpötilat voivat olla ihanteellisia aurinkopaneeleille. Liian korkeat lämpötilat aiheuttavat nimittäin energiavuodon riskin. Kesäkaudella aurinkopaneeleilla on mahdollista kattaa koko energiatarve, sillä päiväkiintiö on seitsemän kertaa suurempi kuin talvella, jolloin energiatarvetta on kompensoitava tavallisen sähköverkon sähköllä.
Tienaa aurinkopaneeleilla
Katolle asennettavia aurinkopaneeleja pidetään varmana sijoitusmuotona, joka takaa hyvän tuoton. Aurinkopaneelit saattavat jopa nostaa talon arvoa, ja niiden käyttöikä on 30–40 vuotta. Usein kustannukset on mahdollista maksaa osissa. Voit myös myydä kesällä kertyneen ylijäämäsähkön, jos et tarvitse kaikkea energiaa itse. Tämän ansiosta aurinkopaneeleihin sijoitetun pääoman vuotuinen tuotto on 6–10 prosenttia. Säästät siis jatkuvasti rahaa tuottamalla itse energiaa. Kulut eivät myöskään ole riippuvaisia sähkön markkinahintojen vaihtelusta.
Helppo ylläpito
Aurinkopaneelit eivät tarvitse sen kummempaa huoltoa, sillä niissä ei ole liikkuvia osia, jotka voisivat rikkoontua. Ainoa huoltotoimenpide on vaihtosuuntaajan eli invertterin vaihtaminen. Vaihtosuuntaaja muuntaa paneelien tuottaman tasavirran vaihtovirraksi. Se tulee vaihtaa yleensä 10–20 vuoden käytön jälkeen. Ainoa aurinkopaneeleihin liittyvä hankaluus on se, että ne saattavat peittyä lehdillä. Ihanteellinen ratkaisu olisi, että kaikki paneelit sijoitetaan vapaasti kohti aurinkoa ilman häiritseviä varjoja. Lumisade saattaa vähentää tuotantoa, mutta suositus on, että lumien annetaan olla. Talvella tuottomäärät ovat olemattomia, ja silloin on muutenkin käytettävä sähköverkon sähköä.
Sijoita aurinkopaneeleihin – kolme keinoa
Jos olet omakotitalon omistaja ja haluat hyödyntää uutta vihreää energiaa, voit lähteä liikkeelle usein eri tavoin. Käymme tässä läpi kolme yleisintä vaihtoehtoa.
- 1. Aurinkopaneelien ostaminen
Aurinkopaneeleita voi pitää hyvätuottoisena sijoituksena, joka maksaa itsensä takaisin ajan kuluessa.
- 2. Vuokraa aurinkopaneelit tai käytä leasing-ratkaisua
Monet yritykset kokevat, että aurinkopaneelien vuokraamisesta on hyötyä hiilijalanjäljen ja sähkökustannusten pienentämisessä. Myös yksityishenkilöt voivat vuokrata aurinkopaneelit tai hankkia ne leasing-ratkaisulla, jos tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien eurojen panostus tuntuu liian suurelta.
- 3. Hae lainaa aurinkopaneeleita varten
Voit ottaa lainaa aurinkopaneelien hankkimiseen. Resursista voit hakea lainaa jopa 50 000 euroa ilman vakuuksia ja hyvällä korolla. Lainan takaisinmaksuaika on jopa 15 vuotta, ja voit halutessasi maksaa lainan pois myös aikaisemmin.
Aurinkopaneelien hankkiminen
Ennen kuin sijoitat aurinkopaneeleihin, selvitä onko aurinkopaneelit mahdollista asentaa katolle. Myös katon kaltevuudella on merkitystä aurinkopaneelien valinnassa. Saat apua tähän ottamalla yhteyttä aurinkopaneeleita myyvään yritykseen.
Lue lisää aurinkopaneeleista: Motiva.fi