Lainaa remonttiin – nämä asiat on hyvä huomioida
Remontin voi maksaa esimerkiksi lainalla, luottokortilla tai säästöillä. Tässä artikkelissa käydään läpi, miten rahoittaa remontti. Mitä kaikkea on hyvä huomioida remonttia suunnitellessa ja millainen laina voisi olla tilanteeseesi sopiva.
Remontti voi tarkoittaa mitä tahansa seinien maalaamisesta perusteelliseen keittiöremonttiin, omakotitalon laajentamiseen tai jopa lisäkerroksen rakentamiseen. Ennen pensselien esiin kaivamista täytyy kuitenkin miettiä, miten remontti rahoitetaan. Erilaiset luottokortit ja lainat sopivat eri tilanteisiin. Tarvitsetko pienen vai isomman lainan? Aiotko maksaa lainan takaisin nopeasti vai useamman vuoden aikana? Vai rahoitatko remontin kokonaan säästöillä?
4 tapaa rahoittaa remontti
Käytä luottokorttia
Voit maksaa remontin luottokortilla. Monet kaupat tarjoavat korottomia osamaksuja erilaisilla takaisinmaksuajoilla, ja yleensä koko summan voi halutessaan maksaa takaisin vaikka jo seuraavassa kuussa. Luottokortti sopii hyvin akuutteihin menoihin, jos esimerkiksi pakastin menee rikki juuri ennen palkkapäivää. Luottorajat vaihtelevat yleensä 1 000 ja 10 000 euron välillä, joten luottokortti on sopiva ratkaisu pienempiin remontteihin.
Hae kulutusluottoa
Yksi vaihtoehto remontin rahoittamiseen on kulutusluotto, jota voi hakea vakuudettomana lainana. Selvitä aina tarkkaan luottojen korot ja todelliset kulut. Voit valita takaisinmaksuajan itse, ja yleensä luoton voi maksaa kokonaan tai osittain takaisin jo aiemmin. Kulutusluotto on sopiva vaihtoehto silloin, kun lainatarpeesi on 2 000–50 000 euroa. Katso tarkemmin mitä remonttilaina pitää sisällään.
Hae rakennuslainaa
Jos olet aloittamassa suurempaa rakennus- tai laajennusprojektia, rakennuslaina voi olla hyvä vaihtoehto. Rakennuslainat ovat normaaleja asuntolainoja, jotka nostetaan yleensä osissa valmiusastetodistusta vastaan talon valmistumiseen saakka. Rakentamisaikana on mahdollista maksaa vain korkoja, ja lainan lyhentäminen aloitetaan yleensä vasta talon valmistuttua. Rakennuslaina soveltuu nimensä mukaisesti isompiin rakennushankkeisiin.
Laita rahaa sivuun
Jos sinulla on omistusasunto ja varsinkin jos omistat vanhemman talon, tuleviin remontteihin on hyvä varautua säästämällä jatkuvasti. Näin esimerkiksi lämmityskattilan hajoaminen tai kattoremontti ei suista taloutta raiteiltaan. Vaikka kaikkiin remontteihin ei olisikaan mahdollista varautua taloudellisesti, puskurirahastosta on apua asunnon tai kiinteistön ylläpidossa, ja se tuo turvaa myös henkilökohtaiseen talouteesi. Kannattaa varmistaa, että säästötili kuuluu lakisääteisen talletussuojan piiriin ja että saat korkoa säästöillesi.
Mitä on hyvä tietää remonttilainaa hakiessa?
- Aloita tekemällä tarkka remonttibudjetti. Paljonko materiaalit, työ (jos käytät ulkopuolista remonttiapua) ja uudet kalusteet tulevat maksamaan? Kun tiedät, mitä remonttisi maksaa, tiedät myös, kuinka paljon lainaa tarvitset tai riittävätkö säästösi remontin rahoittamiseen.
- Laina esimerkiksi kattoremonttia varten saattaa tuntua ylimääräiseltä kululta, mutta pitämällä hyvää huolta talostasi vähennät mahdollisia tulevia vaurioita ja vikoja, jotka saattavat tulla kalliimmaksi kuin itse remontti.
- Jos sinulla on useita pienempiä lainoja aiemmista remonteista, yksi vaihtoehto on yhdistää lainat. Näin saat usein paremman koron ja käsityksen lainamenoistasi.
- Ei ole takuita siitä, että remontti lisää asuntosi arvoa, jos esimerkiksi remontoit jo ennestään suhteellisen uuden keittiön. Siksi on hyvä miettiä myös sitä, onko remontti todella tarpeellinen.